Ο αγώνας Ορεινού Τρεξίματος ANCIENT MYCENAEAN TRAIL RUN μεταξύ Μυκηνών και Τενέας, διοργανώνεται από τρεις τοπικούς φορείς της περιοχής, τον Ε.Ο.Σ Κορίνθου, τον Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στεφανίου Κορινθίας και τον Αθλητικό Όμιλο Δρομέων Κορινθίας «Εφυραίοι Ωκύποδες», υπό την αιγίδα του Δήμου Κορινθίων.
Λίγα λόγια για τους διοργανωτές:
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου
Στις 23 Φεβρουαρίου 1932 ιδρύεται στην Κόρινθο ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος -Τμήμα Κορίνθου από τους Κίμωνα Αντωνόπουλο, Φίλιππο Δεστούνη, Δημήτρη Λουκίσα και Κώστα Σωτήρχο. Ο Σύνδεσμος είναι μεταξύ των πρώτων μελών της σημερινής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης και παρουσιάζει πλούσια δράση λόγω του ορειβατικού ενδιαφέροντος της Κορινθίας και ιδιαίτερα της Ζήρειας.
Στις 20 Αυγούστου θεμελιώνεται το ορειβατικό καταφύγιο της Ομοσπονδίας στη θέση Πουλιού Βρύση στο οροπέδιο της Ζήρειας και εγκαινιάζεται στις 11 Νοεμβρίου του 1934.
Έκτοτε διοργανώνονται 13 Πανελλήνια Πρωταθλήματα χιονοδρομίας στη Ζήρεια (1935-1961), 1 στο Σαραντάπηχο (1934), 5 Πανελλήνιες Σχολές Χιονοδρομίας (1938-1962), αγώνες Ομίλων Χιονοδρόμων (1947), ένας Διεθνής Αγώνας Χιονοδρομίας (1954) και το Χιονοδρομικό Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος (1963).
Από τον Ε.Ο.Σ ονομάζονται οδηγοί Ζήρειας οι Ιωάννης Καστανάς (1934) Ευάγγελος Μάρκου (1935) και Βλάσιος Κριτσιώνης (1946) που συνοδεύουν τους ορειβάτες στο βουνό.
Στις 9 Νοεμβρίου 1958 γίνονται τα εγκαίνια της νέας επέκτασης του καταφυγίου και στις 4 Οκτωβρίου 1959 τα εγκαίνια του τότε αποκαλούμενου «χιονοδρομικού περιπτέρου Ε.Ο.Σ» στη θέση Πόρτες. Το κτίριο αυτό χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως χώρος φιλοξενίας των κριτών των αγώνων χιονοδρομίας. Σήμερα λειτουργεί ως Ορειβατικό καταφύγιο και το διαχειρίζεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου.
Στο τέλος της δεκαετίας του ΄50 ο Σύλλογος αδρανεί και παράλληλα χάνεται και το αρχείο του.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος επανιδρύεται στις 12 Μαΐου 1975 και τον ίδιο χρόνο γίνεται δεκτός στην Ομοσπονδία. Ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου είναι οι Ιωάννης Καραγιάννης, Xρήστος Τάρταρης, Γιάννης Δρίτσας, Μανώλης Γοραντωνάκης, Αντώνης Παπαντωνίου και άλλοι συμπολίτες μας.
Έκτοτε ο Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου έχει συνεχή παρουσία στα ορειβατικά δρώμενα αριθμώντας 80 ενεργά μέλη.
Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας
Ο σπόρος της ίδρυσης του Πολιτιστικού Συλλόγου έπεσε το 1987 και φύτρωσε ανάμεσα σε μια παρέα εικοσιπεντάχρονων τότε Στεφανιωτών που συγκεντρώθηκαν τον Μάρτη του 1987 και υπέγραψαν το καταστατικό ίδρυσης του νέου Συλλόγου.
Η σύσταση του Συλλόγου αναγνωρίστηκε στις 20 Ιουλίου 1987 με την υπ’ αριθμ. 185/1987 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου. Όμως, δεν κατάφεραν να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών και έτσι ο Σύλλογος δεν κατάφερε να δραστηριοποιηθεί σημαντικά. Έπεσε σταδιακά σε αδράνεια και ξεχάστηκε…
Το 2004, μια νέα ομάδα Στεφανιωτών με απύθμενο μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους, παρακινούμενοι από τους Patricia van der Wal και Αντώνη Ι. Παπαντωνίου, πρότειναν την αναβίωση και ανασύσταση του Συλλόγου. Είχε γίνει πλέον επιτακτική η ανάγκη για έναν σύλλογο ο οποίος θα συντόνιζε τις προσπάθειες διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του Στεφανίου. Στις 9 Απριλίου 2004, συγκαλέστηκε η Γενική Συνέλευση με μεγάλη προσέλευση των παλιών ιδρυτικών μελών αλλά και πολλών νέων μελών και αποφασίστηκε η επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου.
Από το 2004 μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος έχει επιδείξει έντονη δράση στον τομέα της αποκατάστασης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του Στεφανίου -μ.α. στην ανάδειξη των αρχαίων μυκηναϊκών δρόμων της περιοχής-, στην αναβίωση εθίμων και στην καταγραφή ιστορικών στοιχείων, αλλά και στην διοργάνωση πεζοποριών στη περιοχή. Κάθε Αύγουστο διοργανώνει το ετήσιο Πολιτιστικό Αντάμωμα Στεφανίου, εβδομάδα με πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες πλαισιώνουν λαογραφική-ιστορική έκθεση.
Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί 132 μέλη.
Αθλητικός Όμιλος Δρομέων Κορινθίας «Εφυραίοι Ωκύποδες»
Ο Σύλλογος Δρομέων Κορινθίας ιδρύθηκε το 2009.
Δήμος Κορινθίων
Ο Δήμος Κορινθίων περιλαμβάνει τον πρώην δήμο Κορίνθου καθώς και τις πρώην κοινότητες Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων, Ξυλοκέριζας και Σολομού.
Με τον «Καλλικράτη» ενσωματώθηκαν ως Δημοτικές Ενότητες οι πρώην Δήμοι Άσσου-Λεχαίου, Σαρωνικού, Σολυγείας, και Τενέας.
Έδρα του νέου Δήμου παραμένει η Κόρινθος που είναι και πρωτεύουσα του νομού, έχοντας πληθυσμό 57.833 κατοίκους.
Ο δήμος παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και ελκύει πολλούς περιηγητές Έλληνες και ξένους όλο το χρόνο, αφού στα όριά του βρίσκεται ο αρχαιότερος οικισμός της Κορινθίας, η περιοχή Κοράκου όπου έχει ανακαλυφθεί προϊστορικός οικισμός του 5.000 π.Χ.
Επίσης η πόλη της Αρχαίας Κορίνθου, με πλήθος ναών και κτιρίων της ρωμαϊκής, κυρίως, εποχής, αφού η αρχαιότερη ελληνική πόλη καταστράφηκε εκ θεμελίων το 146 π.Χ., από τον Ρωμαίο Μόμμιο.
Στο νοτιότερο άκρο του δήμου υψώνεται ο βράχος του Ακροκορίνθου με το περίφημο κάστρο, που χρησιμοποιήθηκε ανελλιπώς από την αρχαιότητα μέχρι και την επανάσταση του 1821 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ελληνική ιστορία.
Η πόλη της Κορίνθου είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νομού και παρουσιάζει έντονη εμπορική κίνηση λόγω των καταστημάτων και των επιχειρήσεων που εδρεύουν σ’ αυτήν.
Δήμαρχος Κορινθίων είναι ο κ. Αλέξανδρος Πνευματικός ο οποίος διατελεί Δήμαρχος από το 2006, εξελέγη Δήμαρχος στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Κορινθίων και επανεξελέγη το Μάιο του 2014 για την πενταετία 2014-2019.