ΓΕΝΙΚΑ

Ο Ορεινός Ημιμαραθώνιος ANCIENT MYCENAEAN TRAIL RUN αποτελεί έναν αγώνα trail  μήκους 22,8 χιλιομέτρων μεταξύ των αρχαίων Μυκηνών και της αρχαίας Τενέας στην οροσειρά του Ομηρικού Τρητού στα σύνορα Κορινθίας-Αργολίδας. Διοργανώνεται από τον ΕΟΣ Κορίνθου, τον Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στεφανίου Κορινθίας και τον Σύλλογο Δρομέων Κορίνθου «Εφυραίοι Ωκύποδες» υπό την αιγίδα του Δήμου Κορινθίων.

Ο αγώνας έχει μήκος 22,8 χιλιόμετρα και συνολική θετική υψομετρική διαφορά (D+) τα 944 μέτρα. Ο αγώνας ξεκινά από την Πύλη των Λεόντων στην ακρόπολη των Μυκηνών που βρίσκεται σε υψόμετρο 220μ. και αφού φτάσει στο Στεφάνι Κορινθίας σε υψόμετρο 800 μ. περίπου, διασχίζει το οροπέδιο Στεφανίου-Αγιονορίου για να ανέβει στο ύψωμα «Νυφίτσα» απ’ όπου κατηφορίζει στη πεδιάδα της Αρχαίας Τενέας. Η διαδρομή του αγώνα ακολουθεί στο μεγαλύτερο μέρος της την πορεία του Αρχαίου Μυκηναϊκού Δρόμου που συνέδεε τις Μυκήνες με τα λιμάνια του Κορινθιακού και Σαρωνικού κόλπου και των οχυρώσεων του Ισθμού.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των κανονισμών.

Οι αθλητές που θα αγωνιστούν θα πρέπει να κατανοούν ότι κινούνται σε ορεινό και δύσβατο έδαφος με ότι συνεπάγεται αυτό. Επίσης είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη ημέρα του αγώνα.

Δεκτοί γίνονται αθλητές άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 και άνω. Κάτω των 18 απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα.

Έγκυρη θεωρείται η συμμετοχή η οποία έχει τακτοποιηθεί οικονομικά. Tο όνομα του κάθε εγγεγραμμένου αθλητή θα αναρτηθεί στην κατηγορία «ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ».

Το κόστος συμμετοχής είναι 5€.

Για να επικυρωθεί η δήλωση συμμετοχής πρέπει να γίνει κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας: «ΕΟΣ Κορίνθου»

IBAN: GR 5101107870000078748000011

και να αναφέρεται το όνομα του αθλητή.

Αθλητής/τρια που δηλώσει συμμετοχή και δεν προσέλθει στον αγώνα δε δικαιούται επιστροφής χρημάτων.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής θα διαρκέσει από τις 20 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και τις 17 Μαρτίου 2019 κι εφόσον δεν θα έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός (300). Δεν θα δοθεί καμία παράταση στην καταληκτική ημερομηνία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Εκτός από τους τρεις πρώτους νικητές της γενικής κατάταξης ανδρών-γυναικών, θα γίνουν βραβεύσεις στους τρεις (3) πρώτους ανά κατηγορία. Κατηγορία θα υπάρχει εφόσον δηλωθούν 6 αθλητές.

Οι κατηγορίες του αγώνα για τους άνδρες είναι οι εξής:

18-29 ετών

30-39 ετών

40-49 ετών

50-59 ετών

60+

Οι κατηγορίες στις γυναίκες θα είναι οι εξής:

18-29 ετών

30-44 ετών

45+

Δώρα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα θα δοθούν στους νικητές.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ:

Η διαδρομή του ANCIENT MYCENAEAN TRAIL RUN – 2ου Ορεινού Ημιμαραθωνίου Μυκήνες-Τενέα- έχει μήκος 22,8 χιλιόμετρα και συνολική θετική υψομετρική διαφορά +944 περίπου. Στο μεγαλύτερο μέρος της, η διαδρομή αποτελείται από 11 χλμ. μονοπάτια και μονοπατόδρομους (περίπου 50%) ενώ την συμπληρώνουν 9,8 χλμ. αγροτικοί δρόμοι μέτριας ή στοιχειώδους βατότητας (41%) και 2 χλμ. ασφάλτου (9%). Η διαδρομή έχει χαρακτήρα point-to-point με εκκίνηση στη Πύλη των Λεόντων στην ακρόπολη των Μυκηνών και τερματισμό στο στάδιο του Χιλιομοδίου, στην περιοχή της Αρχαίας Τενέας.

Ακολουθεί στο μεγαλύτερό της μέρος τη πορεία του αρχαίου Μυκηναϊκού Δρόμου που συνέδεε τις Μυκήνες με τα λιμάνια του Κορινθιακού και Σαρωνικού κόλπου. Συνοπτικά, η διαδρομή ξεκινώντας από την Πύλη των Λεόντων στην ακρόπολη των Μυκηνών, ακολουθεί την βόρεια πλαγιά του λόφου της ακροπόλεως, για να κατευθυνθεί στη συνέχεια ανατολικά ακολουθώντας την χαράδρα του Χάβου. Ανεβαίνει στη συνέχεια στο διάσελο ανάμεσα στα βουνά Προφήτης Ηλίας και Σάρα. Συνεχίζει κατά μήκος της νότιας πλαγιάς του υψώματος Κοντοβούνι για να ανέβει στη συνέχεια με σταθερή κλίση ΒΑ προς τη κοιλάδα του Αστερίωνα, ακολουθώντας την πλαγιά της δυτικής όχθης του αρχαίου ποταμού. Στο 4,5ο  χλμ. συναντάει το 1 ΣΤΑΝ στη θέση «Παγώνα».

Στο 6ο χλμ. η διαδρομή διασχίζει τον Αστερίωνα και ανηφορίζει την απέναντι πλαγιά με κατεύθυνση τη χαράδρα Τρούπες. Στο 7ο  χλμ συναντάει τον 2 ΣΤΑΝ στη θέση «Κολόντερο» (470μ.). Στη συνέχεια ανηφορίζει με σταθερή κλίση προς τη κοιλάδα του Στεφανίου μέσω του χτιστού μονοπατιού της χαράδρας Τρούπες.

Βγαίνοντας από τη χαράδρα η διαδρομή οδηγεί μέσω χωματόδρομων μέσης βατότητας και ασφάλτου προς τον οικισμό του Στεφανίου  όπου στο 12ο  χλμ οι δρομείς θα συναντήσουν το 3ο και κεντρικό ΣΤΑΝ έξω από το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου. Στη συνέχεια η διαδρομή κατηφορίζει για 3 περίπου χιλιόμετρα μέσω ασφάλτου και χωματόδρομου μέσης βατότητας προς το Αγιονόρι. Στη θέση Φραντζή (690 μ.) ανηφορίζει -παράλληλα με τη Κλεισούρα του Αγιονορίου (Κοντοπορεία)- στο βουνό Νυφίτσα. Στο 16ο  χλμ. και σε υψόμετρο 820 μ. συναντάει τον 4ο ΣΤΑΝ στη θέση «Νυφίτσα» απ’ όπου  ξαναμπαίνει σε λιγότερο γραμμένο μονοπάτι που κατηφορίζει προς το χωριό Κλένια. Στο 19,5ο χλμ. στη θέση «Πλάτανος Κλένια» συναντάει 5ο και τελευταίο ΣΤΑΝ απ΄όπου η διαδρομή θα κατηφορίσει μέσα από το χωριό στη πεδιάδα της Αρχαίας Τενέας για να τερματίσει στο στάδιο του Χιλιομοδίου.

ΠΑΡΟΧΕΣ

Η διοργάνωση του αγώνα αναλαμβάνει να παράσχει στους αθλητές: τροφοδοσία κατά τη διάρκεια του αγώνα, ιατρική υποστήριξη και αναμνηστικό μετάλλιο στους αθλητές που θα τερματίσουν τον αγώνα.

Επίσης αναλαμβάνει την μεταφορά των αθλητών με λεωφορεία από το Χιλιομόδι στην ακρόπολη των Μυκηνών όπου θα γίνει η εκκίνηση.

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παρακάτω. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις επισύρει πάντα την ποινή του αποκλεισμού. Οι κριτές του αγώνα όταν αντιληφθούν παραβάσεις των κανονισμών, τις καταγράφουν και ενημερώνουν τους παραβάτες. Κάθε άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τη διοργάνωση έχει τη δυνατότητα να καταγράψει επίσης όποια παράβαση υποπέσει στην αντίληψή του και να την υποβάλει προς εξέταση στην Επιτροπή Αγώνα.

ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η σήμανση της διαδρομής είναι πυκνή και ως διακριτικά ορίζονται οι ταινίες έργου (κόκκινο και άσπρο) και οι ορειβατικές ενδείξεις -διακριτικά κόκκινης μπογιάς που δείχνουν την σωστή πορεία του αθλητή.

Η σήμανση της διαδρομής που τοποθετείται από τη Διοργάνωση, είναι προσωρινή, με στόχο την εξυπηρέτηση των αθλητών και μετά τον αγώνα αφαιρείται. Πρόκειται κυρίως για πινακίδες χιλιομετρικών ενδείξεων ή κατευθυντήρες της διαδρομής.

Σε καίρια σημεία της διαδρομής και σε περίπτωση που τα παραπάνω υλικά μέσα κριθούν ενδεχομένως ανεπαρκή, θα υπάρχουν εθελοντές που θα καθοδηγούν τους αθλητές.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών, υποστηρίζοντάς τους σε τρία (5) ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής. Στον αγώνα θα υπάρχουν 5 σταθμοί ανεφοδιασμού: 1) Παγώνα (Κ-4,5), 2) Κολόντερο (Κ-7), 3 ) Στεφάνι (Κ-12), 4) Νυφίτσα (Κ-16) και 5) Πλάτανος Κλένια (Κ-20). Στους πέντε σταθμούς  θα προσφέρονται νερά.  Επιπλέον, στο ΣΤΑΝ-2 Κολόντερο (Κ-7), θα προσφέρονται ισοτονικά ποτά. Στο κεντρικό σταθμό ΣΤΑΝ-3 στο Στεφάνι (Κ-12) θα προσφέρονται επιπλέον μπανάνες, αλμυρά σνακς και ισοτονικά ποτά. Στο ΣΤΑΝ-4 Νυφίτσα (Κ-16), θα προσφέρονται επιπλέον μπανάνες, κόκα-κόλες και ισοτονικά ποτά.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Οι αθλητές τρέχουν με δική τους ευθύνη και δεν ευθύνεται η διοργανώτρια αρχή σε περίπτωση τραυματισμού τους ή οτιδήποτε άλλο. Παρόλα αυτά θα υπάρχει Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης που θα καλύπτει τον αγώνα. Επίσης θα υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα και ιατρός αγώνων.

Οι αθλητές οφείλουν να έχουν εξεταστεί από ιατρό ο οποίος θα τους έχει κρίνει ικανούς να συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα.

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ

Ο αγώνας κλείνει στο στάδιο του Χιλιομοδίου ακριβώς 5 (πέντε) ώρες μετά την εκκίνηση, στο χώρο τερματισμού των αθλητών. Για να θεωρηθεί ένας τερματισμός κανονικός, θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 5 ώρες ακριβώς, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, όλων των κατηγοριών. Όσοι αθλητές τερματίσουν εκπρόθεσμα, σε χρόνο μεγαλύτερο των 5 ωρών, θεωρούνται ότι έφτασαν έγκυρα μέχρι το τελευταίο σημείο αποκλεισμού και θα παρουσιαστούν στα επίσημα αποτελέσματα ως «εκπρόθεσμοι τερματίσαντες».

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ

Την ηλεκτρονική χρονομέτρηση του αγώνα έχει αναλάβει εταιρεία επίσημης χρονομέτρησης. Για το λόγο αυτό όλοι οι συμμετέχοντες δρομείς, θα πρέπει να φορούν τον αριθμό συμμετοχής τους με το ενσωματωμένο chip χρονομέτρησης, που παραλαμβάνουν από το Κέντρο Εγγραφών.

Τάπητες ηλεκτρονικού ελέγχου και χρονομέτρησης, για την καταγραφή των χρόνων θα υπάρχουν στην εκκίνηση και στον τερματισμό.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ

Κάθε αθλητής φέρει τον αριθμό αγώνα (bib) πάνω του, τον οποίο και είναι υποχρεωμένος να έχει πάνω σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια όψη. Ο αριθμός πρέπει να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα χωρίς να διπλωθεί, αποκρύβοντας έτσι οποιοδήποτε στοιχείο αναγράφεται πάνω στον αριθμό (χορηγοί, λογότυπα κλπ). Ουσιαστική αλλοίωση του αριθμού, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση στους υπεύθυνους καταγραφής των Σταθμών τιμωρείται με αποκλεισμό. Απώλεια του αριθμού τιμωρείται με αποκλεισμό.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η εξωτερική υποστήριξη στους αθλητές επιτρέπεται μόνο μέσα στα όρια του κεντρικού σταθμού ανεφοδιασμού Στεφάνι (Κ-12).

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Επιτρέπεται η χρήση μπατόν πεζοπορίας. Επίσης, επιτρέπεται η κατοχή και χρήση χάρτη, πυξίδας, GPS, κινητού τηλεφώνου.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Ο αγώνας κινείται σε ορεινό έδαφος και άρα σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα. Συνεπώς απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε σταθμό ανεφοδιασμού υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν απορρίμματα μέσα στο σάκο. Απόρριψη υλικών συσκευασίας ή άλλων μη οργανικών απορριμμάτων σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επισύρει ποινή αποκλεισμού.

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο μονοπάτι χωρίς να σχηματίσουν ομάδες που εκτείνονται σε πλάτος, εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θα ήθελαν να προσπεράσουν. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει στην άκρη για να προσπεραστεί, θα πρέπει να παραμείνει στην ανηφορική (εσωτερική) πλευρά της πλαγιάς.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΣΑΚΙΔΙΑ

Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Το Σημείο Ελέγχου είναι 1 και βρίσκεται στο κεντρικό Σταθμό Ανεφοδιασμού στο Στεφάνι (Κ-12). Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να τους καταγράφουν οι κριτές. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά αντιανεμικό μπουφάν, θα πρέπει φτάνοντας στο Σταθμό Ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Άρνηση επίδειξης του αριθμού σημαίνει αποκλεισμό.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις για οποιοδήποτε λόγο γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλητή, το αργότερο 30 λεπτά μετά τον τερματισμό του.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ / ΑΝΑΒΟΛΗ

Αν παραστεί ανάγκη (εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες), οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή ή και να αναβάλλουν για μικρό χρονικό διάστημα την εκκίνηση, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ματαιωθεί ο αγώνας, άσχετα με το πόσο ακραίες καιρικές συνθήκες επικρατούν στην περιοχή.

ΣΚΟΥΠΑ

Ομάδα εθελοντών ακολουθεί τον τελευταίο αθλητή της κούρσας, για λόγους ασφάλειας, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να συμμετέχει στο συντονισμό παροχής βοήθειας σε πάσχοντα αθλητή, σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό της διοργάνωσης.

ΕΠΑΘΛΑ-ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Οι νικητές του αγώνα θα τιμηθούν με αναμνηστικά τρόπαια ενώ όλοι οι αθλητές που θα τερματίσουν τον αγώνα, θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα επίσημα (οριστικά) αποτελέσματα του αγώνα δημοσιοποιούνται αρκετές ημέρες μετά τον αγώνα, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και ο απαραίτητος έλεγχος. Μόνο μετά τη δημοσίευση των επίσημων αποτελεσμάτων εκτυπώνονται τα αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

ΠΟΙΝΕΣ

Η μοναδική ποινή που επιβάλλεται σε όλα τα παραπτώματα & παραβιάσεις κανονισμού, είναι ο αποκλεισμός/αποβολή. Επιβάλλεται σε: 1) ρύπανση διαδρομής, 2) κοψίματα διαδρομής 3) ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό τη διοργάνωσης, 4) απώλεια αριθμού αθλητή. Δια βίου αποκλεισμός προβλέπεται σε βαριές περιπτώσεις, όπως άσκηση βίας κατά μελών της διοργάνωσης, όπως και καταλογισμός δόλου για εξαιρετικά μεγάλη συντόμευση της διαδρομής.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την εγγραφή τους, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Η Επιτροπή αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένος. Η Επιτροπή αποποιείται κάθε οικονομικής ευθύνης σε περίπτωση εξωτερικής βοήθειας σε οποιονδήποτε αθλητή.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.