Η πελοποννησιακή γη φιλοξενεί στα «σπλάχνα» της έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς που άνθισαν κάτω από το ελληνικό φως: τον Μυκηναϊκό. Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος σήμερα τη συγκίνηση του Schliemann και του Dorpfeld όταν, με οδηγό τον Όμηρο, αποκάλυπταν στα μάτια όλης της οικουμένης ένα από τα μεγαλύτερα λίκνα της ανθρωπότητας. Μια επικράτεια που κατοικήθηκε αδιάκοπα από την αυγή της ιστορίας και αναδείχτηκε σε ηγεμονίδα του αρχαίου γνωστού κόσμου.
Οι «πολύχρυσες» Μυκήνες, η πόλη του μυθικού βασιλιά Ατρέα και του Αγαμέμνονα, οι μνημονευμένες από τον Όμηρο και ανεσκαμμένες από τον Ερρίκο Σλίμαν, είναι ένας από τους σπουδαιότερους και διασημότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Η κάθοδος των Δωριέων ήταν η απαρχή της παρακμής των Μυκηνών, που καταστράφηκαν από τους Αργείους τον 5ο αι. π.Χ. κι εγκαταλείφθηκαν τον 10ο αι.
Η μυκηναϊκή ακρόπολη παραμένει συναρπαστικός τόπος μέχρι σήμερα. Τα πλούσια ευρήματα από την περιοχή (διαδήματα, τοιχογραφίες, η χρυσή μάσκα «του Αγαμέμνονα», κ.α.) φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Μυκήνες – η πόλη του μυθικού Αγαμέμνονα
Ο Όμηρος και η αρχαία ελληνική τραγωδία διέσωσαν ονόματα και μνήμες που έχουν περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας. Ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος, η Δανάη και ο Περσέας, ο Ατρέας και ο Πέλοπας, φαντάζουν προπάτορες όλης της Ευρώπης• γενέθλια γη όλων αυτών των προσωπικοτήτων, οι πολύχρυσες Μυκήνες.
Τα πρώτα αρχαιολογικά σπαράγματα υποδεικνύουν ότι η περιοχή των Μυκηνών κατοικήθηκε ήδη από την 7η χιλιετία π.Χ., από τους προϊστορικούς χρόνους. Με θέση οχυρή και δεσπόζουσα, ανάμεσα στους κωνικούς και ήρεμους λόφους του Προφήτη Ηλία και της Σάρας και άφθονο νερό, αποτέλεσε ιδανικό τόπο για να εγκατασταθεί και να προστατευτεί ο άνθρωπος.
Η μεγάλη ακμή των Μυκηνών, με τη μεγαλειώδη αρχιτεκτονική, τα γραπτά μνημεία και τον εκλεπτυσμένο πολιτισμό, ήταν στην ύστερη Εποχή του Χαλκού, ανάμεσα στο 1350 και το 1200 π.Χ. Οι πρώτες ηγεμονικές φατρίες εμφανίστηκαν ήδη από το 1700 π.Χ., σε δυσθεώρητο δηλαδή ιστορικό βάθος. Τότε είναι που κατασκευάζονται οι πρώτοι μνημειώδεις τάφοι. Από κει και πέρα, η εξέλιξη είναι ιλιγγιώδης. Ανακτορικά συγκροτήματα, κυκλώπεια τείχη που προκαλούν και σήμερα δέος, ο γνωστός «Τάφος («Θησαυρός») του Ατρέα», τα τεράστια υπέρθυρα, οι κρήνες και οι προμαχώνες συγκροτούν ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα που γνώρισε ο αρχαίος κόσμος.
Οι Μυκήνες παρήκμασαν γύρω στο 1100 π.Χ., πιθανόν λόγω αλλεπάλληλων καταστροφών από σεισμούς και πυρκαγιές. Πρόλαβαν, όμως, να αναδειχτούν σε πραγματική αυτοκρατορία, που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία όχι μόνο του Ελληνικού χώρου, αλλά και την παγκόσμια.
Πηγή: ΕΟΤ